Cross/Enduro

LMCK

Lidköpings Motorcykelklubb, LMCK, bedriver verksamhet inom sporterna Motocross och Enduro. Antalet medlemmar uppgår till drygt 500 och särskilt ungdomsverksamheten har ökat kraftigt de senaste åren. Utifrån de möjligheter som den nya arenan skapar, arbetar LMCK med följande strategiska målsättningar:

Utökad tävlingsverksamhet
Dagens tävlingsverksamhet ska utökas på lokal, regional och nivå nationell nivå (minst en tävling på SM-nivå per säsong)

Utökad träningsverksamhet
LMCK kommer fortsatt att prioritera ungdomsverksamheten. Ytterligare resurser kommer att tilldelas för att locka fler tjejer till verksamheten. Träningsverksamheten omfattar nybörjargrupper, fortsättningsgrupper, ungdomar och specialgrupper på nationell tävlingsnivå

Främja motorsporten i regionen
För att erbjuda alla medlemmar goda träningsförutsättningar, intressanta tävlingsutmaningar och en god gemenskap, satsar LMCK på välutbildade instruktörer, kontinuerlig kommunikation via hemsidan samt medlemsmöten och gemensamma aktiviteter.

Motocross är en fysikt krävande sport som ställer höga krav på styrka och kondition och körs på en kuperad bana med grus-, sand-, lera- eller jordunderlag. Banan är inhägnad och innehåller ofta spektakulära hopp - som är fallet för den nya banan i Lidköping.

En mycket publikvänlig variant är Stadioncross eller Supercross, som även kan arrangeras inomhus.

Licenser
Man kan börja tävla tidigt som knatteförare med Guldhjälmslicens, för att sedan gå vidare med ungdomslicenser, senior- och elitlicenser. Det finns även speciell tävlingsklass för tjejer.

Maskinklasser

Motocrossen har fyra maskinklasser från den lägsta med 80-85 cc upp till de tyngsta på 650 cc.

För sidvagnsklassen finns maskiner på upp till 1 000 cc.

Enduro står för uthållighet. Endurotävlingar på mc körs året om på banor i naturlig terräng, stigar, vägar, gärden eller hyggen. Tävlingar körs antingen som varvlopp eller på en bana med flera specialprov och tidskontroller med transportsträckor där emellan.

Licenser
Enduron har licenser från Knatteåldern t o m. 12 år, fortsätter med Ungdom 12-16 år, Junior 15-23 år, Senior/Elit 24-66 år. Man har även en Amatörlicens för förare 66 år och uppåt.

Maskinklasser
Enduron har fyra klasser, som börjar med den lägsta Enduro 0: 49-85 cc upp till de tyngsta som ingår i Enduro 3, med maskiner på upp till 650 cc